Vattenvaktarstugan-beskuren-II.jpg

Segeltoropkultur-II.jpg
Hem Föreningen Program hösten 2018 Galleri Här finns vi Revy Nyheter Kontakt Länkar

Aktuellt

E-postadress

Du har väl lämnat din e-postadress till föreningen så att du snabbt kan få ny information.

Avboka evenemang!

Tack alla för att ni är så flitiga besökare på föreningens olika evenemang, det är roligt att så många tycker om dessa. Vi har dock ett problem med de som anmält sig och fått förhinder, men glömmer bort att avboka. Snälla glöm inte det!

Nyheter 

Här nedan hittar du nyheter som vi vill presentera. Eftersom det pågår en viss förändring av hemsidan så finns det inte några nyheter för närvarande.


Årsmöte 2018

Torsdag den 22 februari klockan 19.00 var det dags för årsmöte. Det var som vanligt i Magasiet på Juringe Gård.

Ett knappt 20-tal medlemmar kom, vilket är alldeles för få. Vi hoppas att det kommer några fler till nästa år.

Förutom den sedvanliga ordningen med redovisning av föregående års verksamnet och val av ledamöter till styrelsen och övriga funktionärer, besvarades några övriga frågor från de närvarande.

Ordföranden delade också ut föreningens utmärkelse "Hjärta för kultur" till Magnus Jansson, som under många år gjort mycket arbete i föreningen. Tack Magnus!

Ni hittar alla handlingar här!

Kallelse till årsmöte 2018!

Verksamhetsberättelse 2017!

Balansräkning!

Resultaträkning!

Valberedninges förslag till styrelse!

Revisionsberättelse!


Bok om Segeltorps historia

Segeltorp-Musici-3.jpgFör några år sedan gav Segeltorps  Villaägareförening ut en skrift om Segeltorps historia mellan 1937 och 1974. En uppföljning kom våren 2016 i form av en bok med titeln ”Segeltorp” och underrubriken ”municipalsamhälle 1924-1952”. Några notiser om Segeltorps tidigare historia finns också med.

Största delen av boken handlar om hur Segeltorp växte till och ekonomin utvecklades, hur det gick till när municipet bildades och hur det fungerade, hur man försökte lösa en del av de praktiska problem som Segeltorpsborna hade i sin dagliga tillvaro. Det gällde bland annat att hålla ordning i samhället, att bygga anläggningar för vatten och avlopp och att ordna belysning på vägarna. Ett kapitel handlar om en konflikt mellan municipet och privata intressen. Det var mycket bråk om en tomt på 1920-talet. Det blev lugnare sedan. Från 1930-och 1940-talen ger text och bilder glimtar från nöjesliv och jubileumsfirande, de bekymmer som andra världskriget vållade och mycket annat.

I början av 1950-talet ville många att Segeltorp skulle inkorporeras i Stockholms stad. Den idén förverkligades ju inte men det gjordes utredningar som ger intressant information om hur det var i Segeltorp på den tiden. Ekonomin var välskött. Då municipet avvecklades vid slutet av 1952 ägde det ganska stora tillgångar som togs över av Huddinge kommun.

Boken bygger på material i Riksarkivet, Stockholms stadsarkiv och Huddinge kommunarkiv. Den är på ungefär 190 sidor. Det mesta är text men det finns också många kartor och andra bilder som inte tidigare har varit publicerade.

Boken går att köpa i Centrumshopen i Segeltorps centrum. Den kostar 150 kronor. Ni kan också köpa den vid Segeltorps Kulturförenings alla evenemang eller skicka en betällning till oss på mail info@segeltorpkultur.se


Linssoppa med tomat


4 portioner

1 gul lök
1 msk olja
10 dl grönsaksbuljong
2 dl röda linser
2 tsk paprikapulver
2 lagerblad
1 burk (ca 400 g) krossade tomater
2 vitlöksklyftor krossade
1/2 msk rödvinsvinäger
1/2 tsk timjan
1 tsk basilika
1 tsk salt

Skala och hacka löken och fräs den i oljan.

Tillsätt buljong, sköljda linser, paprikapulver, lagerblad och krossade
tomater, Låt koka 10-15 min under lock. Tillsätt vitlök och krydor och smaka
av med vinäger.Magasinet Juringe Gård

Sedan april 2014 har Segeltorps Kulturföreningen ett  samarbetsavtal med Kultur & Fritidsförvaltningen i Huddinge kommun. Avtalet går ut på att Kulturföreningen tar hand om den dagliga skötseln och ser till att allt fungerar som det ska göra. Det gäller att införskaffa förbrukningsartiklar, hålla koll på städning mm. Kulturföreningen har i arv efter Segeltorps Hembygdsförenig ett lokalt hembygdsmuseum på plan 2 i Magasinet vilket gör det lämpligt att föreningen också tar hand om den dagliga skötseln. Kulturföreningen har sedan fler år gjort inköp av bl. a. förbrukningsvaror så den delen är inte ny. Vad som däremot blir nytt är att hålla koll på hela huset. Det gäller bl. a. att se till att lokalerna är användbara för föreningarna och deras möten, hålla koll på att allt fungerar och rapportera fel till fastighetsägaren  Huge Fastigheter.

Det ingår också att se till att föreningarna sköter sig och håller ordning. Det gäller bl.a. att alla användare städar efter sig. Vi vet alla att under vinterhalvåret dra man in mycket grus och annat så det gäller att alla städar upp efter sig. Man ska också ställa tillbaka alla möbler efter ett bestämt schema som finns anskaget i respektive lokal och framförallt tar med sig sina sopor när man går. Det finns kärl för sopor på gården så det bör inte vara så betungande. Det gäller med andra ord att se till att lokalerna är användbara för alla föreningar som använder dem.

Magasinets lokaler är enbart till för föreningarna och det är inte någon uthyrning av dessa till privatpersoner. Det beror på att de flesta privatpersoner vill hyra för olika fester och Magasinet är en möteslokal för föreningar i Segeltorp och övriga Huddinge. Det är också så att de flesta privata fester planeras till helgerna och då är föreningarna också som mest aktiva och det fungerar inte med att privata personer hyr lokalen. Det finns dock andra lokaler i kommunen som man kan hyra för privat bruk.


 

Samsung-S2-123.jpg

Samsung-S2-115.jpgSamsung-S2-121.jpg

Bli medlem i Segeltorps kulturförening!

Medlemsavgiften är för närvarande 250:- för hel familj, 150:- för enskild person och 25:- för ungdom t o m 21 år(för den som inte ingår i eventuella familjemedlemmar).

Som medlem deltar du till reducerad kostnad i de flesta av våra aktiviteter och deltar i det årliga medlemslotteriet av konst för tusentals kronor som lottas ut.

Segeltorps kulturförenings plusgirokonto är 120 05 56 - 7 och Swish 123 514 60 22

Det är alltid förmånligare att vara medlem.

Vill du bli medlem klicka här och fyll i dina uppgifter och skicka till oss.

Anmälan till aktiviterer

Om det står att du skall anmäla dig till våra aktiviteter så glöm inte det. Det är viktigt eftersom vissa evenemang inte kan ta emot för många besökare.

Om du vill att föreningen ordnar med någon speciell aktivitet eller om du har frågor om olika aktiviteter,så hör av dig på info@segeltorpkultur.se

Obs! Bokning på 646 48 56 (telefonsvarare) eller boka@segeltorpkultur.se där inget annat anges!

Vi rekommenderar att du bokar om du vill vara säker på att få plats.

Reservation för ändringar och tillägg!


Nyhetsflöde

E-postadress

Du har väl lämnat din e-postadress till föreningen så att du snabbt kan få ny information. Det händer att vi av någon anledning måste ställa in eller flytta ett evenemang och då är det bra att vi kan nå dig snabbt.

Har du bytt adress så glöm inte att meddela oss den. Det är viktigt att vi har rätt adress till dig.

Bok om Segeltorps historia

En bok om Segeltorp som municipalsamhälle i vilken ni bl.a. kan läsa om hur det gick till när Segeltorp skulle bli en del av Stockholm, de olika intrigerna mellan olika grupperingar mm. Läs mer här!

Hembygdsmuseet i Magasinet

På mellanplanet i Magasinet finns det ett hembygdsmuseum, som alltid är öppet vid föreningens alla aktiviteter. Om det inte finns någon på plats i museet så prata med någon av föreningens representanter så kan de hjälpa dig. Just nu pågår dock en lätt omändring av muséet, varför det är lite rörigt.


Segeltorps Kulturförening på Facebook

Segeltorps Kulturförening finns givetvis på Facebook. Om du vill titta in på vår sida där så klicka på länken. Till Facebook!


Tips

Till dig som vill följa med:

- Ge oss din e-postadress!

Vill du få information om aktiviteter

via e-post?

Skriv till oss på

info@segeltorpkultur.se

så sätter vi upp dig på sändlistan

Sök

Skriv in det du vill söka efter här

Följ oss